NOMS: Jonceta distàquia. Francès:Souchet. Italià:Zigolo levigato con due spighe. Anglès:Smooth Flatsedge.
De 2 a 5 espiguetes negroses per tija |
SINÒNIMS: Cyperusdistachyos All.; Cyperus junciformis Cav
DISTRIBUCIÓ: Mediterrània
HÀBITAT: Molinio-Holoschoenion. Sòls humits, sovint salobrencs, arenosos i calcigats. Fins els 300 metres d’altitud.
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: Del grec antic “hémi” mig, “cryptos” amagat, i “phuton” planta ; en la classificació de les Formes vitals de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seues parts aèries es dessequen i desapareixen.
DESCRIPCIÓ: Planta vivaç amb tiges de 20-40 cm d’alçada, primes , erectes i triquetres a la part superior
Fulles reduïdes a la beina basal de color bru, la superior de limbe curt, linear i estret.
Flors en dues fileres, protegides per bractèoles negroses |
Flors en 2-5 espiguetes comprimides, negroses, en glomèrul lateral, sobrepassades per una bràctea erecta que sembla la prolongació de la tija, i altra de més curta. Flors hermafrodites, disposades en dues fileres protegides per bractèoles membranoses de color obscur, amb tres estams i dos estigmes
Fruit en aqueni obovat, convex
Glomèrul sobrepassat per una bràctea erecta |
CURIOSITATS BOTÀNIQUES:Encara que per la seua lentitud no ho percebem, les plantes es mouen amb dos tipus de moviments: el tropismesi les nàsties. Els tropismes són moviments de creixement i són irreversibles, mentre que les nàsties són moviments de turgència i són reversibles.
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Cyperus deriva del grec “kýpeiros” que significa jonc amb punta afilada.
L’epítet específic laevigatus ve de “levigo” polit, suau. I l’epítet de la subespècie distachyosve del grec "dias" dos, i “σταχυϛ stachys” espiga, és a dir, amb dues espigues, perquè, en general, duen dues espigues en cada tija.
FamíliaCyperaceae