NOMS: Silene prima. Patacs. Italià: Silene inaperta. Francès: Silène fermé
Inflorescències en dicasi |
SINÒNIMS: Silene inaperta subsp. inaperta; Cucubalus inapertus (L.) Lam.; Leptosilene inaperta (L.) Fourr.
DISTRIBUCIÓ: Mediterrani occidental
HÀBITAT: Lactuco-Silenetuminapertae. Pimpinello-Gouffeion. Sobre sòls pedregosos. Fins els 1100 metres d’altitud
Herba gràcil de tiges erectes |
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.
DESCRIPCIÓ: Herba gràcil, de tiges fines i erectes, de fins 60 cm d’alçada, ramificades, sense pèls però apegalosos a la meitat superior.
Fulles caulinars linears |
Fulles caulinars oposades, estretament linears, amb el marge enter i sense estípules.
Corol·la que sobresurt poc del calze |
Flors en inflorescències en dicasi. Calze estret prop de la base, amb nervis anastomitzats, oblong a la fructificació, poc unflat, amb dents triangulars. Corol·la amb cinc pètals que sobresurten poc del calze, bífids, blanquinosos per l’anvers i verdosos pel revers, amb lígula corol·lina que separa clarament l’ungla del limbe. Floreix de maig a l’octubre.
Fruit en càpsula |
Fruit en càpsula cilíndrica, que sobresurt del calze, dehiscent per sis dents per deixar sortir les llavors reniformes.
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Anastomosat o anastomitzat: Es diu de la nervació de les fulles o dels calzes en què els nervis d'últim ordre es reuneixen entre ells fent un reticle més o menys tancat.
USOS I PROPIETATS: No en coneguem
Ací podem veure la lígula corol·lina |
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Sileneés d’etimologia desconeguda però alguns autors aventuren que Silene podria derivar del grec “Silenos”, que era el company ebri de Baco, i que tenia el ventre molt unflat, com el calze de moltes espècies d’aquest gènere. No obstant, Linné pren el nom de Lobelius, i explica que el nom deriva del grec “síalon”, que significa saliva, en al·lusió a la viscositat que, com en aquesta espècie, tenen algunes altres espècies del gènere.
L’epítet específic, inaperta,deriva del llatí "inapertus" que significa no obert, tancat, per l’aparença de la flor que, de vegades, té els pètals que a penes sobresurten el calze i sembla tancada.
Silene inapertafou descrita per Carles Linné i publicada a Species Plantarum 1 : 419 (1753)
FamíliaCaryophyllaceae