NOMS: Fenàs menut, Llagrimetes, Avena loca, Mèlica menuda. Castellà: Melica que bambolea. Italià: Melica piramidale. Francès:Mélique pyramidale, Petite mélique. Anglès: Small Melick. Alemany: Mittelmeer-Perlgras.
Les flors apunten totes a la mateixa direcció |
SINÒNIMS: Melica pyramidalis Lam.; Melica ramosa Vill.
DISTRIBUCIÓ: Mediterrània
HÀBITAT: Rosmarinetalia officinalis.Creix en les escletxes de roques i penyes calcàries
Herba amb varis exemplars agrupats (cespitosa) |
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen, mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen.
DESCRIPCIÓ: Gramínia que pot arribar als 50 cm d’alçada, amb fines tiges erectes d’individus agrupats en densos conjunts (cespitós), com sol presentar-se la gespa.
Fulles linears de limbe convolut |
Fulles linears, estretes, embeinadores. Limbe enrotllat (convolut).
Flors no aristades |
Flors en panícules laxes, amb poques flors que apunten totes a la mateixa direcció, amb entrenusos llargs. Glumes escarioses, sovint tintades de púrpura. La flor no és aristada. Floreix d’abril a maig.
Fruit en cariopsi, que és un fruit sec indehiscent propi de la família de les gramínies o Poaceae, el que en llenguatge corrent s'anomenen grans(de blat, d'ordi, etc).
Tres estams i dos estigmes plomosos |
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La flor de les gramínies consisteix en allò que es considera les restes del periant, les glumèl·lulesde consistència d’escata, i les parts fèrtils, compostes per tres estams i un ovari amb dos estigmes plomosos. Alguns gèneres tenen un nombre d’estams diferents, com l'arròs, que en té sis o el gènere Festuca que en té un.
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Melicaderiva del grec “meli, melitos”, que significa mel, pel sabor dolç de les tiges.
L’epítet específic, minuta, deriva del llatí “minutus, -a, -um”, que significa menut, petit.
FamíliaGramineae (Poaceae)