NOMS: Castellà: Lepiota en escudo. Èuscara: Maluta-galanperna. Francès:Lépiote en bouclier. Anglès: Shield dapperling. Shaggy-stalked Lepiota. Alemany: Wolliggestiefelte Schirmling. Wollstiel-Schirmling. Neerlandès: Bosparasolzwam.
A les nostres comarques surt a les clarianes de carrascars i pinars |
SINÒNIMS: Agaricus clypeolarius Bull.
HÀBITAT: Surt entre l’estiu i la tardor al carrascars, pinars i altres tipus de coníferes
DESCRIPCIÓ: Capell, barret o píleu de 4 a 8 cm de diàmetre i color terrós clar al mamelló central que va dissociant-se cap al marge en petites esquames. Primer és acampanat i va obrint-se fins quedar pla però mantenint la prominència central. El marge manté restes del vel parcial.
Làmines blanques i peu cotonós |
Himeni de làmines blanques (tot i que enfosqueixen a la maturitat), lliures, atapeïdes, escotades i ventrudes
Ací podem veure l'anell i el peu cotonós |
Peu o estípitcilíndric o lleugerament engruixat a la base, buit, alt i prim, de 5 a 10 cm d’alçada amb anell que desapareix prompte però marca el canvi d’aspecte, fent-se cotonós cap a la part inferior. Es separa amb facilitat del capell.
Restes del vel parcial en exemplar jove |
Carn blanca i minsa amb olor i sabor agradable a humus
COMESTIBILITAT: No és recomanable el seu consum pel perill de confusió amb altres Lepiota blanques i tòxiques però, a més, pot provocar la síndrome gastroenterítica
Pot confondre’samb altres Lepiota com ara Lepiota ignivolvata però és més perillós confondre-la amb altres Lepiota blanques i petites que poden ser mortals, com la Lepiota brunneoincarnata.
Capell d'exemplar adult amb restes del vel al marge |
CURIOSITATS MICOLÒGIQUES: El vel parcial tancat protegeix les làmines, però quan s’obri deixa adherit al peu el rastre membranós que denominem anell, una altra de les parts clau per a la seua identificació. Molts anells són molt fugaços i es desprenen amb facilitat del bolet pel que caldrà mirar atentament qualsevol resta que podem trobar adherit al peu. Els anells poden ser simples o dobles, fixos o mòbils (desplaçar-se al llarg del peu o no), i poden estar en la part superior, al mig, o en la part baixa del peu. La consistència és molt diversa, pel que també és un element a barallar, ja que poden ser membranosos, cotonosos, i alguns fràgils i fugaços.
Lepiota clypeolaria jove |
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:El genèric Lepiota deriva del grec “λεπίς lepìs” esquama, i “οὖς, ωτόϛ oús, otós” barret, és a dir, amb el barret esquamós. L’epítet específic clypeolaria ve de "clýpeus" un escut circular que utilitzaven els herois homèrics i més tard els romans.
Lepiota clypeolariaés una espècia fàcil d’identificar pel disc central del capell, mamellonat, de color marró tirant a ocre, i l’anell i les dues terceres parts inferiors del peu cotonós.
Lepiota clypeolaria va ser descrita per primera vegada en 1789 com Agaricus clypeolarius pel micòleg francès Jean Baptiste Francois Bulliard, i transferida al gènere Lepiota per Paul Kummer en 1871.
FamíliaAgaricaceae
Llegiu l'advertènciaabans de fer de boletaires o pebrassers.