Espècie rara a les nostres comarques |
NOMS: No hem trobat cap nom comú d’aquesta espècie
SINÒNIMS: Boletus amarellus Quél.
DISTRIBUCIÓ: Regions temperades d’Europa però és rara i localitzada.
Capell de fins sis centímetres de diàmetre |
DESCRIPCIÓ: Capell, barret o píleu de fins sis centímetres de diàmentre, d’hemisfèric a convex, cobert per una cutícula vellutada que amb la humitat es fa viscosa, de color groc amb el marge de color del cuir, de marge irregularment ondulat.
Himeni format per tubs dentats |
Himeni amb tubs un poc decurrents amb porus dentats, de color rosat o canyella. Apareix a la tardor i, en llocs on plou, també a finals d’estius plujosos.
Peu o estípit prim, massís, de color groc ensafranat a la base, amb puntets vermellosos a la part superior. Carn compacta de jove però va fent-se esponjosa, de color groc. Esporada color canyella.
Peu de color groc a la base i rogenc a la part superior |
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una particularitat dels fongs és que estan formats per filaments de cèl·lules anomenats hifes que formen unes trames més o menys complexes anomenades micelis. De vegades, les estructures reproductives poden créixer fins a grans mides, i són conegudes com a bolets. És el cas dels basidiomicets que quan arriba l’època de la reproducció formen cossos reproductors anomenats esporangis, on es formaran les espores.
COMESTIBILITAT:Sense interès culinari degut a que la seua carn és amarga i un poc picant.
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Chalciporusderiva del grec "χαλκός chalkos" coure, i "πόρος Porus" porus, pel color coure dels porus. L’epítet específic amarellusés un diminutiu de ”amarus” de regust amarg, pel gust amargant de la seua carn.
L'espècie amb què es pot confondreés la pebreta (Chalciporus piperatus), la carn del qual no amarga sinó que és molt picant, però és una espècie que no es troba per les nostres comarques.
Va ser descrit per primera vegada en 1883 pel micòleg francès Lucien Quélet com Boletus amarellus, i més tard Frédéric Bataille li va donar el seu nom actual, en 1908.
FamíliaBoletaceae
Llegiu l'advertènciaabans de fer de boletaires o pebrassers.